Belysning i varevogne

Belysning i varevogne

-

Det er vigtigt, at der installeres hensigtsmæssig belysning i arbejdskøretøjer. Det er med til at sikre, at arbejdet kan udføres i høj kvalitet, og at arbejdsområdet er sikkert at opholde sig i for både brugere og kunder.


Vigtigheden af god belysning

For at kunne tilbyde mere fleksible ydelser bruger mange håndværkere ikke kun deres bil i dagtimerne, men også ofte om aftenen og natten. Her er det altafgørende med tilstrækkelig belysning, når der arbejdes i døgnets mørke timer. Også om dagen kan lysforholdene indvendigt i en varevogn være ringe, da de fleste varevogne ikke har andre vinduer end bagruden. Desuden installerer bilproducenterne som regel kun den mest basale belysning. Selv om nogle producenter er begyndt at montere LED-lamper i deres nye biler, er det normalt altid nødvendigt at installere ekstra belysning i en varevogn for at sikre ordentlige lysforhold.

 

 

Det er lige så vigtigt at sikre, at bilens udvendige belysning er tilstrækkelig. Hvis brugeren arbejder under ringe lysforhold eller uden for dagtimerne, er det vigtigt, at han kan se ordentligt, når han bevæger sig mellem bilen og arbejdsområdet. Endelig kan nogle opgaver kræve, at en del af arbejdet udføres udendørs. Her vil den rigtige belysning skabe et sikkert arbejdsmiljø og forbedre den håndværksmæssige udførelse af arbejdet.

Teknikere hos forsyningsselskaber arbejder f.eks. ofte på afsidesliggende steder, hvor de må affinde sig med smalle tilkørselsveje og skyggefulde skovområder. Her er det ekstra vigtigt, at den udvendige belysning er tilstrækkelig – ikke kun for at give brugeren lys til arbejdet, men også som en advarsel til andre trafikanter. I nogle lande, primært i Skandinavien og Norden, er antallet af lyse timer stærkt reduceret i vintermånederne, og enkelte steder kommer solen knap nok frem. For brugere, der arbejder under vanskelige forhold som disse, er det altafgørende med tilstrækkelig ind- og udvendig belysning.


Udvendig belysning

Der kan anvendes forskellige typer udvendig belysning, fra advarsels- og stroboskoplamper til LED-lysbroer, som ikke kun sikrer brugeren ordentlige lysforhold, men som også gør arbejdskøretøjet synligt for andre trafikanter. Med den rigtige belysning installeret på arbejdskøretøjet kan det sikres, at køretøjet er sikkert at anvende på vejen og i det pågældende arbejdsområde.

Advarselslamper, stroboskoplamper og lysbroer er almindeligt anvendte belysningstyper. Stroboskoplamper monteres ofte langs køretøjets sider eller på kølergitteret, hvor de ikke er i vejen. De oplyser ikke kun området foran bilen, men kan også konfigureres til alt fra 135-graders til 360-graders belysning, når der anvendes hjørnelamper.

Takket være LED-teknologi er moderne udvendig belysning meget diskret. Der kan monteres minilysbroer mange forskellige steder på køretøjet. De er små og kompakte og monteres og anvendes, præcis hvor brugeren har brug for det. Små LED-stroboskoplamper (hideaway) er et helt nyt og innovativt produkt. De erstatter lysbroer og fungerer som advarsel og beskyttelse på en række forskellige køretøjer. Små stroboskoplamper (hideaway) giver et væld af forskellige monteringsmuligheder og kan f.eks. monteres indvendigt i lygtehuset på for- eller baglygter, i kofangere eller i dørpaneler. 
Traditionelle halogenlamper er blevet udskiftet med LED-lamper, som har en meget længere levetid. LED-lamper bruger også mindre energi, hvilket er en vigtig faktor, eftersom arbejdskøretøjer ofte holder med lyset tændt i længere tid, især hvis lyset bruges til oplysning af arbejdsområdet. Her er det vigtigt at være bevidst om, hvor meget energi lyset bruger, så batteriet ikke drænes. Dette kan også forhindres med et advarselssystem.

På et køretøj, der i forvejen har flere orange stroboskoplamper monteret, er LED-lys et effektivt og alsidigt supplement. Orange advarselsblink er stærkt lovreguleret og afprøves for at sikre, at de lever op til regionale og internationale EMC-krav.

Det er vigtigt, at der udelukkende monteres godkendte lamper i alle køretøjer, da godkendelsen sikrer produkternes funktion og den offentlige sikkerhed. Selv om visse importører stadig sælger ikke-godkendte lamper, er det et krav for producenterne, at produkterne skal være sikkerhedsgodkendt, og de fleste autoriserede forhandlere vil ikke installere produkter uden den rigtige godkendelse.

Indvendig belysning

Det er almindeligt, at der installeres et antal lyslister i loftet af køretøjet for at opnå tilstrækkelig indvendig belysning. Ud over loftbelysning kan der også monteres lyslister under hylder og over arbejdsborde, så arbejdsområderne oplyses bedre. Skuffebelysning og ekstra hyldebelysning giver et endnu bedre arbejdslys.

Loftlamperne i køretøjet kan give skygger. Derfor er det også en god idé at montere lamper under hylderne, så brugeren har overblik over det udstyr, der ligger på hylden nedenunder. Med den rigtige indvendige belysning kan køretøjets bruger finde lige præcis det, han skal bruge, når han skal bruge det – hvilket gør arbejdet meget mere effektivt.


 
Mange produkter kan monteres med magneter. I stedet for at bore og montere lamper i permanente fatninger kan der placeres advarselslamper med magneter forskellige steder på køretøjet, både ind- og udvendigt. Disse fleksible lamper kan anvendes, når og hvor der er brug for dem.

Kombineret med letvægtsgulve af aluminium kan strategisk placeret belysning skabe et veloplyst og overskueligt interiør i ethvert arbejdskøretøj og således forbedre arbejdsforholdene for brugeren i betydelig grad. Et velorganiseret og veloplyst køretøj efterlader et godt indtryk hos kunderne og giver dem tillid til, at de har med en struktureret og effektiv fagmand at gøre.

Denne Hjemmeside anvender cookies.  Læs mere

Acceptere